EMON II - H1

For the Energy Monitor, ESP, and other monitors

EMON II - H1

Postby LASmith on Fri Jul 17, 2009 12:34 pm

My question is simple: After installing a new bank of (AGM) house batteries, the LCD display of the monitor has gone blank. (It had been working just fine prior to the battery change.) I've checked for voltages at TB1, and have the following voltages:

Pins 1 & 2: 0.2V
Pins 3, 7 & 11: 12V
Pin 6: 0.5V

All those voltage, but not making the LCD display work.

What next? Are there some other terminal voltages that are necessary? Or, does the monitor panel need to be bench-checked?

In dismay with no dealer nearby,

LASmith
LASmith
 
Posts: 6
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:39 am

Re: EMON II - H1

Postby Coulomb on Fri Jul 17, 2009 4:12 pm

This can occur when batteries are changed because in the process of reconnection there are many interruptions as the battery lugs are put on the posts. These interruptions confuse the processor reset circuit so that it doesn't start properly.

The best way to apply power without making interruptions is to remove the 3A fuse in series with Pin 11. With the fuse removed, check for corrosion. Even a little bit can prevent the small current draw that the Emon takes.

After a couple of seconds, put the fuse back in.

Repeat if necessary.
Coulomb
Site Admin
 
Posts: 1174
Joined: Sat Jun 06, 2009 5:11 pm

Re: EMON II - H1

Postby LASmith on Thu Jul 23, 2009 8:23 am

First reaction was, "Oh boy! Something to try!"

Then, thinking further, what good will it do to check the fuse connection leading toTB-1, pin 11 (at the battery bank) when there is already battery voltage at pin 11? And, even with the voltage there (at TB-1, pin 11) the screen is blank -- blank, as in not even a hint of light or text.

Could I not just disconnect the terminal at pin 11 to interrupt the voltage and permit the system to reset, and then replace it? If not, how would that be different than interrupting the line by pulling the fuse at the other end of the same circuit?

Standing by,

LAS
LASmith
 
Posts: 6
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:39 am

Re: EMON II - H1

Postby Coulomb on Thu Jul 23, 2009 10:02 am

The idea is to get a quick and singular application of power, like throwing a switch. Putting a fuse in is more like this than fumbling with a screw while making multiple multiple on/off connections.
Coulomb
Site Admin
 
Posts: 1174
Joined: Sat Jun 06, 2009 5:11 pm

Re: EMON II - H1

Postby LASmith on Thu Jul 23, 2009 11:25 am

Oh good. In my case the terminal block is immensely more accessible than the fuse. I'll try to be crisp in the disconnect/reconnect. Wish me luck.

LAS
LASmith
 
Posts: 6
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:39 am

Re: EMON II - H1

Postby LASmith on Thu Jul 23, 2009 6:46 pm

Well, luck didn't work.

And neither did interrupting the cicuit. I disconnected pin 11, left it off for some 15 seconds, and then reconnected -- all with fairly straightforward contact (that is, I hit the terminal cleanly and maintained firm contact during the reconnect). Still a blank screen.

Now what?

LAS
LASmith
 
Posts: 6
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:39 am

Re: EMON II - H1

Postby Coulomb on Thu Jul 23, 2009 11:19 pm

Send products for repair to:

Ample Power Company, LLC.
6315 Seaview Avenue, NW
Seattle, WA 98107

Include name, address, purchase information and contact phone or email.
Coulomb
Site Admin
 
Posts: 1174
Joined: Sat Jun 06, 2009 5:11 pm

Re: EMON II - H1

Postby LASmith on Mon Sep 28, 2009 9:30 am

Have done so, but heard naught since. What next?
LASmith

Coulomb wrote:Send products for repair to:

Ample Power Company, LLC.
6315 Seaview Avenue, NW
Seattle, WA 98107

Include name, address, purchase information and contact phone or email.
LASmith
 
Posts: 6
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:39 am

Re: EMON II - H1

Postby LASmith on Wed Sep 30, 2009 6:36 am

To be perfectly clear, I have sent my unit to the address provided -- several weeks ago -- and have heard nothing in response since. I followed up with a phone call, as well, but only got a voice mailbox, in which I left a message requesting a status report. No response.

I'd like to have the hole in my panel filled once again, and get my battery/charge status capability back.

LAS
LASmith
 
Posts: 6
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:39 am


Return to Ample Power Monitors

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron