Isolator Eliminator EL512 - Failure?

Isolator Eliminator

Isolator Eliminator EL512 - Failure?

Postby AlanS on Sun Jul 08, 2012 3:27 pm

We have installed on our sailing yacht, your SAR V2 and an Isolator Eliminator EL-512. These were installed around 2000/2001 and have given us good service.
A few weeks ago the Eliminator stopped providing a charge to the starting battery and the battery became flat. We have now replaced the starting battery with a new Lifeline GPL 1400.
After installing the new battery we tested the Eliminator as follows......
All connections and fuses checked out OK, including the fuse on the front of the Eliminator and also the green error light is off at all times.
As per your recommendation the temperature T+ (Red) TB1-9 connection has been disconnected during testing.
Voltage at TB1-2 B+ has been measured up to 14.6 volts but no voltage or charging current is coming from TB2-1
Can you please advise if there are further checks to be carried out or is there some component fault inside the Eliminator.
AlanS
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 05, 2012 4:53 pm

Re: Isolator Eliminator EL512 - Failure?

Postby Coulomb on Mon Jul 09, 2012 11:41 am

Is the fuse OK?

Loosen and then re-tighten the very end screws on the terminal block. They make connection onto the internal circuit board, and if they get loose or corroded then the unit won't work.
Coulomb
Site Admin
 
Posts: 1174
Joined: Sat Jun 06, 2009 5:11 pm

Re: Isolator Eliminator EL512 - Failure?

Postby AlanS on Fri Jul 20, 2012 11:43 pm

Yes - the fuse is OK.

We will loosen, examine and retighten the screws on the end of the terminal block as suggested (FYI will do this next Tuesday July 24 - we are 80 klms from boat).

However, there is no sign of any corrosion.

Is there anything else we should check?
AlanS
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 05, 2012 4:53 pm

Re: Isolator Eliminator EL512 - Failure?

Postby AlanS on Mon Aug 06, 2012 2:19 pm

Good news - we had a close look at the screws on the terminal block - they were tight and showed no sign of corrosion. However, we loosened and then re-tightened the screws and bingo - the eliminator is now working!!.
What is interesting is that there was / is absolutely no sign of corrosion but the loosening and re-tightening of the screws does seem to have fixed the problem.
Thank you for your assistance.
Regards
AlanS
 
Posts: 3
Joined: Thu Jul 05, 2012 4:53 pm

Re: Isolator Eliminator EL512 - Failure?

Postby Coulomb on Tue Aug 07, 2012 10:52 am

Glad that works. There are some internal stand-offs that make the circuit to the end screws. As the unit ages, sometimes those lose full continuity.
Coulomb
Site Admin
 
Posts: 1174
Joined: Sat Jun 06, 2009 5:11 pm


Return to Eliminator

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron