Page 1 of 1

Charging voltages

PostPosted: Wed Aug 06, 2014 10:17 am
by Mbaul
Hi,

This question is similar to another one posted here.

I set the V3 to Concord AGM batteries, but the float voltage seems to only be about 12.8 +- Lifeline wants Bulk/Asorb to be 14.2 to 14.4 and Float to be 13.2 to 13.4.

I cannot find the voltages for the different settings AGM, lead acid, etc. Which setting will put the regulator at these voltages?

As usual THANKS

Mike

Re: Charging voltages

PostPosted: Thu Aug 07, 2014 3:45 pm
by Coulomb
What's the battery temperature?

Re: Charging voltages

PostPosted: Fri Aug 08, 2014 9:32 am
by Mbaul
80f is the battery temp when it floats at 12.7 or 8

Re: Charging voltages

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 11:17 am
by Coulomb
I'm guessing that you're not measuring battery voltage at the same place the regulator is. A panel mounted voltmeter is most likely reading at the panel, not the batteries.

Review the wiring diagram for the regulator and make sure the grounds are connected as shown. Then measure the voltage from the same points that the regulator connects.

Re: Charging voltages

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 8:16 pm
by Mbaul
Battery is 12.7-8 as measured at the batteries and at the regulator connector on the regulator.

I think the issue may be it goes into float and does not come out until the engine is shut down and the cycle is restarted. This unit has at 15 to 150 amp draw when the alternator is running. This is in a motorcoach. The remote gauge is wired directly to the batteries as well. When it is plugged in to shore power the inverters float at 13.4.

Example, yesterday on a 10 hour drive, leaving with charged batteries, voltage 13.3, the regulator went into float and at the end of the day they were at 12.6. It seems to me the regulator should have called for charge. Upon arrival I checked the regulator ant it showed it was in float. 2 sec on and 2 sec off. The batteries were at 12.6?

Thanks

Re: Charging voltages

PostPosted: Wed Aug 20, 2014 3:47 pm
by Mbaul
????

Re: Charging voltages

PostPosted: Wed Aug 20, 2014 3:47 pm
by Mbaul
????

Re: Charging voltages

PostPosted: Thu Aug 21, 2014 9:01 pm
by Coulomb
Remove the T+ wire at the regulator to disable the temperature sensor.

See if that has an effect.

Do you have a selector switch such that you might be charging a different battery?

Please fill our the troubleshooting info at this URL: http://www.amplepower.com/trouble/index.html