Page 1 of 3

NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Tue Jun 22, 2010 10:10 pm
by glorious32
The regulator is fed by an AMPLE P-type alternator. There is a LInk 10 house bat. monitor and 540 amp hrs of batteries. The system was in place when I purchased the vessel and worked great for 3 1/2 years. First problem appeared when underway. It appears that as soon as the absorption time ends. Instead of switching to float, the system stops charging (according to the Link 10) and the red error light flashes "Volage Runaway". I adjusted the adsorption time potentiometer and same thing no matter how many minutes set. So, shut down engine, start up again and the system begins to charge just like nothing wrong - until the absorption time is up. I operated the vessel for a year this way as we were out of the country.
I took some measurements as per your recomendation:
A B C C-2
1 12.57 12.50 14.36 13.29
2 na na na na
3 1.3mv 12.98 13.41 13.07
4 1.3mv 2.8mv -3.4mv 0.4mv
5 12.56 12.35 14.16 13.29
6 38.2mv 12.23 14.08 109mv
7 1.2mv 4.2mv -12.4mv 0.0
8 na na na na
9 12.57 12.48 14.31 13.28
10 1.4mv 2.7mv -3.8mv 0.5mv
11 1.3mv 2.78 2.80 2.80

The second column C was taken weeks later after I messed up - shorted between the B+ and ground terminals with the probe. After this the system does not charge at all. All fusses are o.K. and the alternator wire connectivity is O.K. I did not perform the alternator output test as I was not sure exactly what to do. I did do a test explained by Nigel Calder in one of his books. I ran a wire between the batteries (+) and a 12v (24amp) light bulbs (+). A second wire between the bulbs (-) and the alternators field terminal. Before I could get a voltage reading from the voltmeter, however, the engine died due to an unrelated fuel problem. I did, however, see that the Link 10 read 27 amps.
Sorry for the length - hope it helps. Thanks a lot.

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Thu Jun 24, 2010 12:33 am
by Coulomb
Do you have solar panels?

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Thu Jun 24, 2010 10:33 pm
by glorious32
No solar panels. Don't know if this is relivent but - the vessel had a pre-Xantrex 20 amp Truecharge bat. charger that burned out (fuse blew?). I replaced it with the identical Xantrex. About two weeks later I noticed the NEXT problem. Niether the original or the current charger is grounded. Of course it is not pluged in at sea.

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Sat Jul 10, 2010 1:23 pm
by glorious32
Oh, if this matters, there is also no wind generator. The only power source when not plugged in at the dock is the engine/altrnator. What do you think? Is it new regulator time or could I destroy a new one if this prioblem isn't solved first?

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Sat Jul 10, 2010 2:21 pm
by Coulomb
If the batteries are topped off by the end of the absorption cycle then there won't be any charge current at float, unless there is load demand. Load demand won't show up as battery current.

Will the regulator maintain battery voltage with a load turned on?

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Sun Aug 29, 2010 3:52 pm
by glorious32
The battery bank is at 11.89 volts with the engine off. After starting and running the engine the voltage does not increase.

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Mon Aug 30, 2010 10:39 am
by Coulomb
The source of this problem can be quickly isolated by following the troubleshooting guides here:
http://www.amplepower.com/trouble/index.html

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 11:45 am
by burtdc
I have a NEXT-12P,serial #1339.. Yesterday I noticed the console ammeter was showing discharge while running. I checked the indicator lights and saw the green status lamp blinking at one second on and one second off. (absorption charge) The red error indicator light was blinking three seconds on and one second off. (battery sense). I shut the engine down and checked visually, wiggled the leads,etc. and found nothing amiss. Restarted the engine and all appeared normal.
Any recommendations what may have been going on?

thanks,
Burt

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 3:06 pm
by Coulomb
Clean the fuse and fuse holder in series with the B1v sense input. Any small amount of corrosion can cause intermittent connections.

Re: NEXT-12P Charge problem

PostPosted: Tue Jun 07, 2011 2:47 am
by drs
I have a Next Step-12P (serial # N12953) that is not charging my battery bank. Table 9 figures are as follows:
1) 13.28, 13.35, 12.87
2) -13.30, 13.38, 12.92
3) 0, 13.30, 12.84
4) 0, 0, 0
5) -13.29, 13.38, 12.92
6) -0.12, -0.036, fluctuates between -0.10 and -0.20
7) 0, 0, 0
8) na, open, open
9) -13.25, -13.37, 12.93
10) 0, 0, 0
11) -0.005, -3.042, 2.99
12) 0, 0, 12.39
13) na, na, na

I'm not getting field going to the alternators. When 12.8V is applied to alternators they do charge batteries. Appreciate advice, thanks,
Dave