Page 1 of 1

Next Step 12P not charging

PostPosted: Sat Dec 17, 2011 5:06 pm
by DenHow
I have s/n N14701 which has served well for about 8 years, and now will not charge.

Symptom: error (red) light on 3 seconds, off 1 second, saying no batt sense voltage, yet it's there on the pins.

Measurements per troubleshooting guide are:

ign off / ign on eng running
parallell 0/.02/.02
on/off 0/12.47/12.47
ground 0/0/0
B+ 12.6/12.6/12.5
field 4.99/5.48/.01
alt gnd 0/0/0
lock 0/0/0
bat volts 21.64/12.6/12.6
t- 0/0/0
t+ .12/2.86/2.86
abs 0/0/0
lamp 0/.15/.15

Obviously, alternator is not charging when running due to no field voltage. But interestingly, upon first starting
the engine, since the field has some voltage on it ( and actually goes up to 12v for a moment) alternator puts out
full charge pegging meters for a few seconds, after which the regulator removes field and shuts down alternator
charge. From all above and reading other posts it appears regulator has a problem. Do you agree and should I send
in for repair? Any other advice?

If I send it in for repair, is Ample still at 6315 Seaview ave, Seattle? Any estimate on turnaround? Cost of new vs repair?

Thanks, you guys have always been great in supporting us.

Re: Next Step 12P not charging

PostPosted: Sat Dec 17, 2011 5:24 pm
by Coulomb
For some reason, the processor doesn't see the battery voltage.

Repair is $150 to $175.


Send products for repair to:
Ample Power Company, LLC.
6315 Seaview Avenue, NW
Seattle, WA 98107

Re: Next Step 12P not charging

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 7:06 pm
by DenHow
I mailed my Next Step 12P in two weeks ago, but have received no response. Can I get some sort
of update on the status of my repair? Thanks!

Re: Next Step 12P not charging

PostPosted: Fri Jan 13, 2012 8:09 pm
by Coulomb
That was repaired today. It will go out next week.